Podstawą bigosu jest dobra kapusta. Polecam oczywiście kiszoną, a nie kwaszoną. Ja kiszoną podkradam rodzicom lub kupuję kapustę kiszoną z Milówki.
Pamiętajcie też, żeby bigos zrobić przynajmniej jeden dzień wcześniej - najlepszy jest podobno po trzech dniach, ale jak wielki musiłby być garnek, żeby doczekał do trzeciego dnia :)
Składniki:
- kapusta kiszona i kapusta świeża w mniej więcej pół na pół; ja użyłam trochę ponad 1l kapusty kiszonej i małą główkę młodej kapusty;
- ok. 7 suszonych grzybów
- ok. 10 suszonych śliwek (jeszcze lepiej jeśli będą wędzone)
- 1,5 słoiczka koncentratu pomidorowego
- 2 cebule
- kostka wędzonego tofu lub wędzonych parówek (też oczywiście wegańskich)
- olej
- 3 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
Kapustę kiszoną zalewamy niewielką ilością wody (do połowy jej wysokości w garnku) i gotujemy ok. 30 min. Kapustę swieżą szatkujemy, zalewamy wodą, tak żeby jej nie przykryła do końca, dorzucamy grzyby i gotujemy ok. 30 min.
Gdy kapusty są już miękkie łączymy je ze sobą (razem z wodą w której się gotowały), dodajemy koncentrat, pokrojone śliwki, zeszkloną na oleju cebulę, liście i ziele i dusimy razem jeszcze ok. 1 godziny.
Tofu lub parówki kroimy z kostkę lub plasterki, przesmażamy na złoto i dorzucamy na koniec.
Po tym czasie zostawiamy bigos w spokoju i dajemy mu czas żeby wszystkie smaki się przegryzły.
Jeśli jest zbyt mokry, ja po kilku godzinach grzeję go jeszcze raz, tak żeby odparował i nabrał lubianej przezmnie konstystencji.
Składniki:
- kapusta kiszona i kapusta świeża w mniej więcej pół na pół; ja użyłam trochę ponad 1l kapusty kiszonej i małą główkę młodej kapusty;
- ok. 7 suszonych grzybów
- ok. 10 suszonych śliwek (jeszcze lepiej jeśli będą wędzone)
- 1,5 słoiczka koncentratu pomidorowego
- 2 cebule
- kostka wędzonego tofu lub wędzonych parówek (też oczywiście wegańskich)
- olej
- 3 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
Kapustę kiszoną zalewamy niewielką ilością wody (do połowy jej wysokości w garnku) i gotujemy ok. 30 min. Kapustę swieżą szatkujemy, zalewamy wodą, tak żeby jej nie przykryła do końca, dorzucamy grzyby i gotujemy ok. 30 min.
Gdy kapusty są już miękkie łączymy je ze sobą (razem z wodą w której się gotowały), dodajemy koncentrat, pokrojone śliwki, zeszkloną na oleju cebulę, liście i ziele i dusimy razem jeszcze ok. 1 godziny.
Tofu lub parówki kroimy z kostkę lub plasterki, przesmażamy na złoto i dorzucamy na koniec.
Po tym czasie zostawiamy bigos w spokoju i dajemy mu czas żeby wszystkie smaki się przegryzły.
Jeśli jest zbyt mokry, ja po kilku godzinach grzeję go jeszcze raz, tak żeby odparował i nabrał lubianej przezmnie konstystencji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz