wtorek, 24 czerwca 2014

Buła z soczewicą

Wyjątkowo zimny czerwiec mamy w tym roku. Ja oczywiście nie narzekam, bo wolę to od zabójczych upałów. Wieczory są naprawdę chłodne i czasem miseczka gorącej zupy po późnym spacerze z psami jest zbawienna. Tym razem padło na barszczyk, prosty czerwony barszczyk z aromatem czosnku i majeranku. Jako dodatek zrobiłam drożdżowe bułki z nadzieniem z soczewicy.



Składniki na ciasto:
200 g mąki pszennej
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
opakowanie suchych drożdży (7 g)
łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
ok. 1 szklanki wody
4 łyżki siemienia lnianego (można dodać też inne ziarna, a nawet ominąć ten składnik)

W sporej misce mieszamy ze sobą mąkę z drożdżami i solą i następnie dodajemy oliwę i stopniowo dolewając wodę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy nasionka i wyrabiamy ciasto aż do uzykania elastycznej gładkiej masy. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto na ok. 1 godzinę. W tym czasie możemy przygotować nadzienie.

Składniki na nadzienie:
szklanka czerwonej soczewicy
1 duża cebula
olej
sól
pieprz

Soczewicę gotujemy w 2 szklankach wody. Cebulę siekamy bardzo drobno i lekko przesmażamy ją na oleju. Gdy oba składniki są gotowe łączymy je i doprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto dzielimy na kilka części i nadziewamy soczewicą. Możemy zrobić zamknięte (jak na zdjęciu powyżej), ale sprawdzi się każda forma drożdżówki. Ja zrobiłam też skręcane ślimaczki, ale zostały zjedzone niedoczekawszy się zdjęcia :)
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 st. przez ok. 15 - 20 minut (do lekkiego zrumienienia bułek).




2 komentarze: