Sos pomidorowy z makaronem to podstawowe dane w naszym menu. Uwielbiamy w nim to, że wystarczy delikatnie pokombinować ze składnikami i za każdym razem otrzymamy nieco inne danie. Podstawa to dobre pomidory (oczywiście najlepiej świeże, ale poza sezonem mogą być te z puszki). Pozostałe składniki wg uznania - poniżej przepis na mocno czosnkową wersję z mnóstwem oliwek.
Sos pomidorowy:
- 2 puszki pomidorów krojonych
- ok. 6 ząbków czosnku
- pół małego słoika czarnych oliwek
- oregano
- oliwa z oliwek
- pieprz i sól
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią wyciśnięte ząbki czosnku. Dajemy im kilkanaście sekund i wlewamy pomidory. Solimy delikatnie i dusimy pod przykryciem ok. 20 min. Pomidory powinny się rozpaść a sos zredukować i zgęstnieć. Pod koniec dodajemy oregano i pokrojone w połówki czarne oliwki. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Łączymy z lubianym makaronem i wcinamy :)
Pozostając w klimatach włoskich pochwalę się suwenirem, który siostra przywiozła mi z wycieczki do Wenecji.
![]() |
przyprawa Bruschetta; suszone pomidory i czosnek; suszone jagody Goji |
Suszone pomidory z czosnkiem przydadzą się na wyjazdach do zrobienia szybkiego spaghetti.
Z przyprawy do bruschetty zrobiłam już pożytek - ciasto francuskie z pomidorami i oliwkami (oczywiście to tylko jedna z miliona wersji tej przekąski), polane oliwą wymieszaną z powyższą przyprawą. 15 minut z piekarniku i już leniwe niedzielne drugie śniadanie gotowe.
![]() |
Zrobione w 10 minut.... |
![]() |
..... i gotowe po kwadransie |
Sos do makaronu z pachnących polskich pomidorów (w sezonie) to jest coś, co uwielbiam :).
OdpowiedzUsuńJuż niedługo :)
OdpowiedzUsuń