![]() |
Zdjęcie nie najlepszej jakości z powodu późnej pory i jesienno-zimowych ciemności, ale bałam się, że do rana nie będzie już czego fotografować :) |
Składniki:
- 250 g płatków owsianych
- 2 i 3/4 szklanki mleka sojowego
- 100 g oleju (ja użyłam z pestek winogron)
- 220 g cukru trzcinowego
- 80 g mąki pszennej oczywiście najlepiej pełnoziarnistej
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g posiekanych migdałów ( oczywiście mogą być tak jak w oryginalnym przepisie orzechy włoskie lub inne, które akurat macie)
- 1 tabliczka ciemnej czekolady
2 szklanki mleka podgrzewamy, zalewamy nim płatki owsiane i odstawiamy na kilkanaście minut. Do pozostałego mleka dodajemy ocet i również odstawiamy. W między czasie łączymy mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia.
Gdy płatki są już napęczniałe dodajemy do nich cukier, zsiadłe mleko i olej i wszytsko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy suche składniki i nadal mieszamy. Gdy ciasto ma już jednolitą konsystencję wrzucamy posiekane migdały i drobno posiekaną czekoladę i delikatnie łączymy z ciastem.
Wlewamy do formy i pieczemy w 190 st przez ok. 45 minut (do suchego patyczka).
Smacznego!
Zapraszam na strone http://www.miazdzyca.naturalneleczenie.com.pl/ - można tam znaleźć garść porad na temat minimalizowania ryzyka zawału oraz walki z miażdżycą.
OdpowiedzUsuńMiłej lektury
Mmm, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńzapewniam że smakuje lepiej niż wygląda.
UsuńMniam. Upiekłam ze dwa razy ciasto owsiano-czekoladowe i to był hit (trochę inny przepis niż ten lidlowy). Chętnie poweganizuję następnym razem :).
OdpowiedzUsuńU mnie jest w czołówce ciast. Ma świetna nietypową konsystencje, którą uwielbiam.
Usuń